Principiile Montessori aplicate la mobilier

Principiile Montessori aplicate la mobilier

Dupa cum ne amintim din articolul anterior (daca nu l-ai citit, vezi aici articolul), Maria Montessori este cea de la care au pornit conceptele de “educatie Montessori”, “jucarii Montessori” si chiar “mobilier Montessori”. 

Ce este atat de special la conceptul de mobilier Montessori? Ei bine, isi propune sa creeze un spatiu in care copilul sa se dezvolte armonios, sa invete prin experienta, sa devina independent si sa ia propriile decizii, bazate pe cunostintele acumulate prin experimentare.

Cand vine vorba despre mobilier care reflecta principiile Montessori, lucrul asupra caruia trebuie sa ne oprim este perspectiva din care este creat. Mobilierul acesta tine cont de inaltimea celui mic, care urmeaza sa isi petreaca o mare parte din timp in camera sa. Tipul acesta de mobilier nu ofera doar utilitate, ci mult mai mult de atat:

1. ofera un design modern si curat camerei copilului, datorita materialului prim din care este realizat si anume din lemn masiv

2. ofera siguranta prin elementele inteligent combinate, cum ar fi: scara de urcare in pat sau in turnul de invatare, multitudinea de spatii de depozitare accesibile celui mic, barele laterale de protectie, vopseaua pe baza de apa folosita pentru finisarea mobilierului, suruburile bine ascunse, toate acestea avand scopul de a reduce considerabil riscul de accidentare. 

3. de asemenea, mobilierul care reflecta reformele savantei creaza si un spatiu de explorare, asa cum este turnul de invatare. El are multiple utilitati:

  • poate fi un scaun inalt cu bari protectoare pentru copii cu varsta de pana la 5 ani, ce se ataseaza la blatul de lucru din bucatarie, pentru a oferi siguranta copilului in timp ce ajuta la pregatirea mesei impreuna cu parintii
  • asezat in alta pozitie, acelasi turn se poate transforma intr-un birou, un loc de joaca sau chiar spatiu de desenat.

montessori mobilier scari ajutor

4. Bineinteles ca si creativitatea se numara printre beneficiile oferite de piesele de mobilier in stil Montessori, datorita formelor inspirate din natura: 

  • cuierul in forma de copac il face sa se simta aproape de natura
  • scaunele din lemn cu spatar inspirate din lumea animalelor ii ofera copilului avant si placere sa petreaca mai mult timp desenand sau studiind
  • forma de casuta a patului ii da senzatia copilului tau ca face parte dintr-o poveste pe care i-o citesti seara inainte de culcare.

Privind putin mai indeaproape la patul de tip Montessori, observam ca poate fi un spatiu de odihna in timpul somnului, datorita saltelei confortabile, loc de citit in timpul zilei si in acelasi timp poate fi o zona de joaca, in care creativitatea nu are limite.

Putem afirma cu incredere ca toate elementele care formeaza mobilierul acesta au un scop bine definit: ele asigura confortul si dezvoltarea cognitiva a copilului tau.

Montessori jucarii copii

Multi dintre noi avem sau ne dorim foarte mult sa avem in casele noastre obiecte de mobilier construite pe sistemul Montessori, caci observam cat de mult ne sprijina in educatia si dezvoltarea urmasilor nostri. In acest sens, prispanoua iti pune la dispozitie o varietate de paturi Montessori, care imbratiseaza principiile si metoda Montessori, le imbina armonios, pentru ca tu sa contribui activ la dezvoltarea copilului tau si, desigur, la fericirea acestuia. 

Daca ai ajuns pana la sfarsitul acestui articol e foarte posibil sa-l fi gasit interesant, asa ca ne-am bucura daca l-ai share-ui cuiva care se va bucura de aceste informatii. 🙌

Share: